Stanowisko Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” ws. prac nad projektem nowej ustawy o szkolnictwie wyższym

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” w pełni popiera argumenty zawarte w Stanowisku Regionalnej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność” Ziemia Łódzka w sprawie prac nad projektem nowej ustawy o szkolnictwie wyższym z dnia 4 maja 2017 r.

W szczególności niepokoi:

• brak jakiegokolwiek odniesienia do spraw pracowniczych w projektach ustaw, które powinny być konsultowane ze związkami zawodowymi,
  • brak spójnego opracowania projektów założeń do ustawy, które miało być przedstawione przez MNiSzW,
  • niejasne sformułowanie dotyczące współfinansowania uczelni prywatnych z budżetu państwa,
  • proponowany sposób redystrybucji środków finansowych, który może doprowadzić do upadku małych uczelni państwowych, co ograniczy dostęp młodzieży na prowincji do szkół wyższych,
  • brak zagwarantowania pełnej autonomii uczelniom wyższym w zakresie wyboru władz oraz systemu organizacji i zarządzania.

Na szczególne potępienie zasługuje fakt permanentnego wyłączania przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwo Wyższe przedstawicieli naszego związkowego środowiska akademickiego KSN NSZZ „Solidarność” z prac nad kształtem nowej ustawy. Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” nie godzi się, aby najważniejszy dokument regulujący działalność szkolnictwa wyższego w Polsce powstawał bez udziału partnera społecznego.

Stanowisko Zarzadu Regionu